
Sportmassage & taping
De definitie van sportmassage is het geven van mechanische prikkels op het lichaam om bepaalde reacties op te wekken en zo de gezondheid te bevorderen. Het is een krachtige manier van masseren die diep inwerkt op het spierweefsel. Er worden diverse technieken gebruik om prikkels te geven aan het zenuwstelsel. Hierdoor volgen er reacties in het lichaam die onder andere de doorbloeding en de celstofwisseling verbeteren. Een goed uitgevoerde sportmassage leidt tot herstel van het evenwicht in het hele menselijk lichaam. Wanneer dit evenwicht verbroken is zien we reacties zoals vermoeidheid, spierpijn, spierknopen, verhoogde spanning, stijfheid, vochtvorming etc. Het kan verder worden ingezet om blessures te voorkomen en te behandelen.
Taping kan worden gebruikt tijdens en na het herstel van een blessure. De taping heeft een preventieve functie en zal worden toegepast om verergering van klachten te voorkomen.
Voordelen van sportmassage
Door middel van sportmassage ontstaan er lokale effecten op de verschillende weefsels zoals de huid en onderhuids bindweefsel, spierweefsel, pezen, gewrichtskapsels en banden. Hierdoor zullen afvalstoffen worden afgevoerd en kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen in de spieren. De spierspanning zal worden verbeterd, pijn vermindert en de zogenoemde spierknopen worden weer soepel worden gemaakt. Sportmassage leidt tot meer ontspanning, waardoor stress vermindert en je nachtrust verbetert. Het kan ook preventief worden ingezet om het lichaam in goede staat te houden en klachten te voorkomen. Naast een preventieve massage kan ook worden gekozen voor een activerende massage, om een sporter voor te bereiden op zijn sportprestatie.
Voor wie?
Sportmassage is voor iedereen geschikt die zijn of haar lichaam goed wil onderhouden. Ook voor de niet sporter kan het helpen bij het behandelen van pijnklachten. Deze kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit een verkeerde houding wanneer je een zittend beroep hebt, of door stress. Stress zorgt ervoor dat we spieren onbewust aanspannen, met name in de nek en schouders waardoor deze pijnklachten kunnen ontstaan. Sporters kunnen op zowel recreatief als professioneel niveau baat hebben bij een sportmassage.
Wanneer kan je geen massage krijgen?
Soms zijn er situaties waarbij je niet (absoluut) of gedeeltelijk niet (relatief) gemasseerd mag worden, tenzij je toestemming hebt van een behandelend arts of specialist. Jouw en mijn gezondheid en veiligheid zijn het belangrijkst.
Geen massage:
-
bij koorts
-
bij besmettelijke huidaandoeningen
-
infectieziekten – flinke verkoudheid, griep en keelontsteking
-
in de eerste 3 maanden van je zwangerschap
-
bij ernstige vorm van reuma of osteoporose
-
als je algemene gezondheid slecht is
-
bij extreme vermoeidheid
Gedeeltelijk geen massage:
-
bij lokale ontstekingen
-
bij kanker, tijdens de behandeling van chemo of bestraling
-
zwemmerseczeem
-
bij open wonden
-
bij een plaatselijke fractuur
-
bij heel veel spataderen
-
bij afwijkingen van het hart
Bij twijfels is het altijd verstandig om te overleggen met je huisarts of fysiotherapeut.
Extra informatie
Tijdens de massage zal het lichaamsdeel dat gemasseerd gaat worden ontbloot worden. Bij massage van de rug zal bij vrouwen het bh bandje losgemaakt worden. Ook is er de mogelijkheid om je afzonderlijk aan- en uit te kleden in de praktijk.
Houd voor en na de behandeling rekening met wat extra tijd in verband met het aan- en uitkleden. Wanneer je voor het eerst in de praktijk komt houden we een kort intakegesprek van ongeveer 15 minuten.
Onverhoopt verhinderd zijn kan altijd voorkomen. Mocht dit gebeuren, laat dit dan alsjeblieft via Whatsapp even weten. Dan kunnen we samen naar de mogelijkheden kijken om een afspraak te verzetten. De algemene voorwaarden zijn van toepassing.
Het is mogelijk om een strippenkaart voor 10 behandelingen aan te schaffen. Wanneer je deze aanschaft, krijg je één behandeling gratis!