top of page

Doelen stellen - hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 5 aug. 2021

Heb jij ooit wel eens doelen willen behalen, maar heb je daar nooit volgens een concreet plan aan gewerkt? Dan is het wellicht leuk om deze blog verder te lezen. Het is namelijk zo dat we meer geneigd zijn om onze doelen te behalen als we een plan hebben die ons verder gaat helpen. Als we niet volgens plan naar onze doelen werken, kan het zo zijn dat je doel na verloop van tijd verwaterd. In deze post wil ik je wat tips gaan geven hoe je hier nou mee aan de slag kan.


Wat wil je bereiken?

Om te beginnen is het natuurlijk heel belangrijk om te weten wat je wilt bereiken. We hebben het dan niet over vage termen als ‘ik wil gezonder worden’, ‘ik wil meer sporten’, ‘ik wil fitter worden’. Deze doelen zijn namelijk helemaal niet concreet en daarmee ook niet meetbaar. Wanneer ben je namelijk gezonder? Wanneer sport je meer? Wanneer ben je fitter? We hebben het hier over duidelijke doelen:


- Ik wil 2 kg in spiermassa aankomen.

- Ik wil 10 kg afslanken.

- Ik wil naar een vetpercentage van 25%.

- Ik wil 4 gezonde maaltijden eten op een dag.


Op deze manier kan je namelijk meten hoe het gaat met je doel, door middel van fysieke metingen en reflectiemomenten.


Waarom wil je dit bereiken?

Wat is de reden dat je hiermee aan de slag wilt? Jouw ‘why’ is jouw drijfveer. Als deze groot genoeg is, gaat het jou dus helpen om jouw doel te behalen. Wat betekent het als je 10 kg bent afgeslankt? Hoe zou je je dan voelen? Wat voor positieve effecten heeft dat op de kwaliteit van jouw leven? Hoe zou het voelen als je 4 gezonde maaltijden eet op een dag? Wat zijn hier dan de positieve effecten van voor nu en voor later? Op momenten dat we met uitdagingen te maken krijgen, kunnen we hier namelijk onze energie uit putten. Op deze momenten komt het aan op discipline, wat voortkomt uit een sterke drijfveer. Ik zal in een ander blog nog verder ingaan op discipline.


Is je doel positief gesteld?

Wanneer je een doel stelt is het goed om eens na te gaan of je doel positief is. We zijn namelijk meer geneigd om onze doelen te halen als we er naartoe werken vanuit een positieve intentie. 'Ik wil' is positiever dan 'ik moet'. Daarnaast is ‘ik wil 4 gezonde maaltijden eten’ positiever dan ‘ik mag geen ongezonde tussendoortjes’. Ons onderbewuste kent het woord ‘niet’ niet. Als ik nu tegen jou zeg dat je niet aan een roze olifant moet denken, is dit het eerste wat je nu voor je ziet. Jezelf voornemen dat je geen chocola mag, kan ervoor zorgen dat je het des te meer wilt. Om deze reden is balans in een gezonde leefstijl die je kan volhouden bijvoorbeeld belangrijk. We kunnen onze doelen halen zonder dat we al onze genietmomenten hiervoor moeten opgeven.


In hoeveel tijd wil je dit bereiken?

Om te kunnen controleren hoe het met je doel gaat, is het goed om te kijken in hoeveel tijd je het doel behaald wilt hebben. Op deze manier kan je wekelijkse en zelfs dagelijkse doelen stellen. Zo weet je precies hoe je voortgang is en of je je doel wellicht moet bijschaven na verloop van tijd. Je wilt uiteindelijk dat je doel realistisch en acceptabel is en het daarmee jezelf of een ander niet schaadt. Het is bijvoorbeeld niet realistisch om in een maand 10 kg af te slanken. Dat zou betekenen dat je jezelf zou schaden. Het gaat erom dat het je op de lange termijn verder gaat brengen.


Ik hoop dat ik je hiermee een stapje verder heb kunnen helpen. Als je hier vragen over hebt, laat het dan zeker even weten!



Marieke



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page