top of page
Foto van schrijvermversluis58

Vetverlies; hoe werkt dit nu eigenlijk?

Bijgewerkt op: 5 aug. 2021

Één van de meest gehoorde doelen in het dagelijkse leven is gewichtsverlies, of wel eigenlijk vetverlies. Tegenwoordig worden er allerlei magische trucjes benoemd om vet te verbranden, maar wat doet er nou eigenlijk echt toe? Wat gaat er nu echt voor zorgen dat jij lichaamsvet gaat verbranden? Daar ga ik je vandaag wat meer over vertellen.


Eigenlijk gaat het puur om onze energiebalans. Hoeveel energie heeft je lichaam nodig en hoeveel energie consumeer je uit voeding. Wil je afslanken in vet, houdt het in dat je minder energie moet consumeren dan dat je lichaam verbruikt op een dag.


Ons energieverbruik bestaat uit de volgende punten:


  • BMR = Basal Metabolic Rate (55-64%). Dit is de energie die je lichaam nodig heeft om je organen te kunnen laten functioneren.

  • TEF = Thermic effect of food (5-10%). Dit is de energie die je lichaam verbruikt bij het verwerken van voeding.

  • Fysieke activiteit (25-35%). Dit is alle vormen van lichaamsbeweging op een dag.


Als je meer spiermassa creëert in je lichaam door middel van krachttraining, zal je BMR omhoog gaan. Simpelweg omdat spiermassa meer energie verbruikt dan vetmassa. Op het moment dat je zo veel mogelijk onbewerkte voeding consumeert in de vorm van gemixte maaltijden (maaltijden waarin zowel koolhydraten, vetten als eiwitten zitten) zal je lichaam meer energie verbruiken om je voeding te verwerken. Fysieke activiteit verhogen we simpelweg door meer te bewegen op een dag.


Het lichaam is de hele dag bezig met het verbranden en opslaan van vet. De energiebalans is dus bepalend of er uiteindelijk meer vet wordt verbrand dan opgeslagen. Het maakt dus theoretisch gezien min of meer niet uit of deze energie uit vetten, koolhydraten of eiwitten komen. Maar als je uiteindelijk een gezond en fijn lichaam wilt, is het wel belangrijk om ook hiernaar te kijken. Zo hebben we een minimale hoeveelheid eiwitten nodig voor het onderhoud en versterken van onze spiermassa (en nog heel veel andere functies). Hier vertel ik in een ander blog meer over.


Verder zorgt vetarm eten bijvoorbeeld niet per sé voor vetverlies. Alle drie de macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) kunnen namelijk worden opgeslagen in vet, mits er een energieoverschot is. Sterker nog, we hebben vetten ook nodig in ons lichaam.


Krachttraining heeft ook zeker effect op het verbranden van lichaamsvet. Zo kan je lichaam in sommige gevallen veranderen zonder energie tekort. Dit noemen we ook wel ‘body recomposition’. Dit is voornamelijk bij beginnende krachtsporters, mensen die er een tijdje tussenuit zijn geweest of door hormonale omstandigheden. Als beginnende krachtsporter krijgt je lichaam namelijk zo’n grote prikkel om spiermassa op te bouwen, waardoor een groot deel van de geconsumeerde energie hiervoor gebruikt zal worden.


1 kilo vetweefsel vertegenwoordigt 9441 calorieën. Maar aangezien vetweefsel voor zo'n 87% pure triglyceriden is(de rest is vocht en eiwit), zal een tekort van 8260 calorieën genoeg zijn om een kilo vetmassa te verliezen. Een kilo spiermassa staat voor 1816 calorieën.


Ons lichaam zit vrij ingewikkeld in elkaar, maar als het gaat om vetverlies gaat het dus simpelweg om een negatieve energiebalans. Ieder lichaam is anders, maar in de essentie zijn we hetzelfde. Oftewel; doelen moeten worden afgestemd per persoon, met de kennis die we hebben.


Tips:

  1. Zorg voor een negatieve energiebalans.

  2. Eet voornamelijk onbewerkte gemixte maaltijden, waarin dus zowel koolhydraten, vetten als eiwitten zitten. Vermijd in de supermarkt de binnenste paden, want onbewerkt voedsel ligt voornamelijk aan het begin en de buitenpaden…

  3. Probeer minimaal 7.500-10.000 stappen te zetten op een dag.

  4. Vermijd de lift of roltrap; pak gewoon de trap.

  5. Pak wat vaker de fiets i.p.v. de auto.

  6. Krachttraining.

Succes!


Marieke



Комментарии


bottom of page